ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Θεματική : Φροντίζω το περιβάλλον

Υποθεματική :Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά

Τίτλος : Περιβάλλον και Τέχνη – Land art

Τάξη Γ, τμήματα Γ1, Γ2, Γ3

 Διδάσκουσα καθηγήτρια :Πηνελόπη Νουτσοπούλου


Η αρχή αυτού του νέου μαθήματος συνέπεσε με ένα μεγάλο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός, το έργο των καλλιτεχνών Christo και Jeanne-Claude, “Wrapped L’Arc de Triomphe “.

Αψίδα του Θριάμβου από το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 έστρεψε  όλα τα βλέμματα πάνω της. Τυλιγμένη με αέρινα υφάσματα,  θυμίζει ένα ευφάνταστο δώρο. L’Arc de Triomphe, Wrapped. Ένα προσωρινό έργο τέχνης, όνειρο ζωής από το 1960 των εμπνευστών της ιδέας Christo και Jeanne-Claude   παρέμεινε τυλιγμένη για 16 ημέρες έως την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021 προσελκύοντας τα βλέμματα όλων.

 Η εγκατάσταση του θεαματικού έργου, που περιλάμβανε την περιτύλιξη του περίφημου μνημείου του Παρισιού σε περίπου 25.000 τετραγωνικά μέτρα από ασημί μπλε ύφασμα πολυπροπυλενίου και 3.000 μέτρα ανακυκλώσιμου κόκκινου σχοινιού πολυπροπυλενίου, έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

Το L’Arc de Triomphe, Wrapped σχεδιάστηκε για πρώτη φορά από τον Christo με την επί μακρόν καλλιτεχνική συνεργάτιδα και σύντροφο της ζωής του, Jeanne-Claude, το 1961.Αρχικά, το έργο έπρεπε να συμπέσει με την έκθεση του Christo και της Jeanne-Claude στο Κέντρο Πομπιντού πέρυσι, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Ο Christo πέθανε τον Μάιο του 2020, χωρίς να μπορεί να δει το έργο να ολοκληρώνεται (η Jeanne-Claude πέθανε το 2009).  «Θα είναι σαν ένα ζωντανό αντικείμενο που θα κινείται στον άνεμο και θα αντανακλά το φως. Με τις κινούμενες πτυχώσεις του, η επιφάνεια του μνημείου θα γίνει αισθησιακή. Οι άνθρωποι θα θέλουν να αγγίξουν την Αψίδα του Θριάμβου », είπε ο Christo.



 Η Αψίδα του Θριάμβου και ο συμβολισμός

Η Αψίδα του θριάμβου βρίσκεται στη συμβολή του 8ου, 16ου και 17ου διαμερίσματος του Παρισιού, γύρω από την πλατεία Place de l’Étoile – Σαρλ ντε Γκωλ. Σημείο συγκέντρωσης των 12 κεντρικών Λεωφόρων, στην καρδιά του δυτικού Παρισιού που χαράχτηκαν τον 19ο αιώνα με την προτροπή του βαρόνου Ζωρζ Εζέν Οσμάν και σχημάτιζαν ένα αστέρι. Για αυτό άλλωστε και το όνομα  Arc de triomphe de l’Étoile που της έχει αποδοθεί.

Κατασκευάστηκε κατόπιν αιτήματος του Ναπολέοντα Α ‘για να γιορτάσει τη νίκη των γαλλικών στρατών το 1806, σύμφωνα με τα σχέδια που έκανε ο αρχιτέκτονας Jean-François-Thérèse Chalgrin και η κατασκευή της διήρκησε 30 χρόνια, έως το 1836. Οι διαστάσεις της είναι 55 μ. ύψος, 45 μ. μήκος και 22 μ. βάθος, ενώ το ύψος της κεντρικής αψίδας είναι 29,2 μ. και το πλάτος της 14,62 μ.

Μετά την άφιξή του στις 11 Νοεμβρίου 1920 στο Hall of Palms της Αψίδας του θριάμβου, ο Άγνωστος Στρατιώτης θάφτηκε στο μέρος κάτω από το τόξο της, στις 28 Ιανουαρίου 1921 και έκτοτε παραμένει αναμμένη στη μνήμη όλων των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η φλόγα του Έθνους.

Η αψίδα αποτελεί εθνικό μνημείο – σύμβολο της γαλλικής φιλοπατρίας και από αυτήν εκκινεί πάντα η παρέλαση της Γαλλικής Εθνικής Επετείου της 14ης Ιουλίου. Η τελετή αναζωπύρωσης της Φλόγας του Έθνους λαμβάνει χώρα καθημερινά, και υποδέχεται τακτικά επισκέπτες, που συνολικά αγγίζουν περίπου τους 8.000 συμμετέχοντες ετησίως.

Το έργο παρουσιάστηκε από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι.



Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια κατασκευής του έργου μέσω live streamingαπό την τάξη των Εικαστικών του σχολείου μας .



 Συμμετείχαμε κι εμείς ως θεατές σε αυτή την σπουδαία καλλιτεχνική δράση .

Γνωρίσαμε το έργο των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών της Land art και εμπνευστήκαμε κι εμείς.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες ,σχεδίασαν ,μελέτησαν και πρότειναν το δικό τους project .

Δημιούργησαν site specific έργα για την πόλη των Ιωαννίνων και όχι μόνο.