Peggy Guggenheim-H μεγάλη κυρία της Σύγχρονης Τέχνης


 


“Αφιερώθηκα στη συλλογή μου. Την έκανα έργο της ζωής μου. Δεν είμαι συλλέκτης έργων τέχνης, είμαι μουσείο”.

Peggy Guggenheim

 

 Marguerite “Peggy” Guggenheim, γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1898, στη Νέα Υόρκη, σε μια πλούσια εβραϊκή οικογένεια, μέλη της νεοϋορκέζικης εβραϊκής ελίτ και με καθορισμένο προορισμό από παράδοση, που ήταν να παντρευτεί κάποιον της ίδιας κοινωνικής τάξης και καταγωγής, να μεγαλώσει παιδιά και να ασχοληθεί με αγαθοεργίες.

Ο πολυεκατομμυριούχος πατέρας της, που ήταν ένας από τους επιβάτες του Τιτανικού, βρήκε τραγικό τέλος στο ναυάγιο του πλοίου, το 1912, αφήνοντάς την, κληρονόμο του και δίνοντας της με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθεί και να χειραφετηθεί σε αρκετά νεαρή ηλικία.

Το 1920, δραπετεύει από το γκέτο της εβραϊκής ελίτ, της Νέας Υόρκης και πηγαίνει στο Παρίσι. Μην έχοντας ιδιαίτερες σπουδές, μιας και έχει τελειώσει μόνο το κολλέγιο, αλλά έχοντας ένα σπάνιο ταλέντο να ξεχωρίζει τους πολλά υποσχόμενους καλλιτεχνες και μια μεγάλη επιθυμία για την τέχνη, αρχίζει να συνανστρέφεται με συγγραφείς και καλλιτέχνες, μέλη της avant-garde.

Εκεί γνωρίζει και τον πρώτο της σύζυγο, τον εκκεντρικό συγγραφέα και καλλιτέχνη Laurence Vail, που την μυεί στην τέχνη και τη συστήνει στην καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού και σε καλλιτέχνες, όπως ο Man Ray που τη φωτογραφίζει σαν ένα από τα μοντέλα του και οι Constantin Brâncuși και Marcel Duchamp .

 Peggy Guggenheim and Jackson Pollock in front of Pollock’s Mural, 1943

Παράλληλα, αρχίζει να δημιουργεί την ανεκτίμητης αξίας σήμερα, συλλογή της από έργα των Pablo PicassoMax ErnstJuan MiróRene MagritteMan RaySalvador Dalí και Paul Klee χρησιμοποιώντας το αλάνθαστο κριτήριό της, για τις επιλογές της. 

Η ίδια άλλωστε δήλωνε πως “είχε αποφασίσει να αγοράζει ένα έργο την ημέρα και το κατάφερε”. Ανάμεσα, στα υπέροχα έργα της συλλογής της και τα πρώτα έργα του Lucien Freud.

Ανοίγει την πρώτη της γκαλερί, την Guggenheim Jeune, στο κέντρο του Λονδίνου παρουσιάζοντας έργα του Jean Cocteau, με την υποστήριξη του φίλου της Marcel Duchamp και στη συνέχεια των Vassili Kandinsky, Constantin Brâncuși, Henry Moore και Yves Tanguy. 

Το 1941 και μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάζεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, μιας και η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της καταγωγής της. Τα έργα της την ακολουθούν, δηλώνοντάς τα σαν οικιακά σκεύη για να καταφέρει να τα σώσει, μετά την άρνηση του Λούβρου να τα προστατέψει, θεωρώντας τα χωρίς αξία.

Η Peggy Guggenheim συνέλεξε έργα τέχνης στην Ευρώπη και την Αμερική κυρίως μεταξύ 1938 και 1946. Το 1949 εγκαταστάθηκε στη Βενετία, όπου έζησε και παρουσίασε τη συλλογή της για το υπόλοιπο της ζωής της. Η συλλογή Πέγκι Γκούγκενχαϊμ είναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης που φιλοξενεί 326 έργα τέχνης μυθικής αξίας στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας της Ιταλίας. Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης.


Το μουσείο Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία



                       


Παρακολουθήστε το παρακάτω video για το Μουσείο της Peggy Guggenheim στη Βενετία

Γκαλερίστα και συλλέκτρια εκπληκτικών έργων τέχνης, αλλά και αξιοσημείωτων καλλιτεχνών, κέρδισε επάξια τη ζηλευτή από πολλούς θέση της, στην Τέχνη.


Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου και δείτε την συλλογή των έργων: