Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε 6ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Βόρεια Ιταλία, 47 μαθητών της Γ΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και 4 εκπαιδευτικών (Πέννυ Νουτσοπούλου, Χρήστος Καρατζένης, Θεοδώρα Πρίντζιου, Ιωάννης Τζιμογιάννης).

Στόχος της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν οι μαθητές να επισκεφτούν δύο από τα σημαντικότερα και εμβληματικότερα μουσεία του κόσμου.

Αναλυτικά

Το ταξίδι ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Βενετία και ειδικότερα στο Μουσείο της Peggy Guggenheim (The Peggy Guggenheim Collection),  το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο. Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν έργα τέχνης από ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου των: Picasso, Dali, Kandinsky, Pollock,Magritte, Calder,Ernst, Giacometi, Duchamp, Bacon κ.α.



Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης και Προϊστάμενος του Ναού π. Βησσαρίων Βακάρος.

Περιπλανηθήκαμε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και στα διάσημα κανάλια της πόλης.

Ακολούθησε η πόλη της Φλωρεντίας και η επίσκεψη στην Πινακοθήκη Uffizi(Gallery degli  Uffizi). Η Πινακοθήκη  Uffizi είναι ένα ανάκτορο της Φλωρεντίας και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία αναγεννησιακής τέχνης στον κόσμο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αριστουργήματα των Leonardo Da Vinci, Michaelangelo, Botticelli, Raphael, Caravaggio,Tiziano και πολλών άλλων μεγάλων δασκάλων της αναγέννησης.



Έπειτα ταξιδέψαμε στην πόλη Μπολόνια-πρωτεύουσα της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια-και στην πανέμορφη πόλη της Τοσκάνης, Σιένα (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO).

Η εκπαιδευτική εκδρομή του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, ήταν ένα ταξίδι γεμάτο νέες εμπειρίες, όμορφες εικόνες, με ζωντάνια, χαμόγελα και ανεκτίμητες ευκαιρίες μάθησης στον θαυμαστό κόσμο της Τέχνης, που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή για την καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής των μαθητών αλλά και την ανάπτυξη μιας προσωπικής σχέσης με τον πολιτισμό.

Θεωρούμε ότι αν το σημερινό σχολείο αναπτύξει μια τέτοια κουλτούρα που δίνει έμφαση στην τέχνη και τον πολιτισμό, ίσως να είναι ένας τρόπος-αντίδοτο να ξεπεραστεί οποιαδήποτε φοβία, ξενοφοβία, προκατάληψη, ρατσιστική συμπεριφορά, έκφανση bullying.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους γονείς που πήραν αυτή την ευθύνη να δώσουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μια τέτοια εμπειρία γνώσης και αναζήτησης και να τους ευχαριστήσουμε που μας επέλεξαν ως συνοδοιπόρους των παιδιών τους σε ένα τόσο γεμάτο ταξίδι, που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα αέναο ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.